Dizel motori su u četiri od pet prodata automobila u Evropi.

Doba dizel motora.
0123. februara 1893. godine Rudolf Dizelu je pod brojem DRP67207 odobren patent za dizajn motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovaj datum označava početak dizel ere. Niko u tom trenutku nije mogao da očekkuje da će dizel motori ugroziti dominaciju benzinskih.

Slow burner.
02Upaljena šibica, bačena u posudu u kojoj je dizel  – ugasiće se. Ista šibica bačena u posudu sa benzinom, izazvaće, već u kontaktu sa isparenjima, eksplozivni plamen. Zašto? Dizel je manje zapaljiv od benzina. Dizel gorivo će pokretati motor, samo ako je pod velikim pritiskom.

Superteška kategorija.
03Najveći dizel motor ikad napravljen trenutno se koristi za pogon teretnog broda Emma Maersk. Težak je oko 2.300 tona i ima 14 cilindara. Obezbeđuje malo ispod 110.000 KS! Dimenzije motora su 14m x 30m a radna zapermina je 25.480 litara.

Visine.
04U planinskim predelima dizel motori imaju bolje performanse nego benzinski. benzinskim motorima je, za optimalana rad, potrebna idealna mešavina vazduha i goriva. Na velikim visinama u vazduhu ima manje kiseonika, što znači da i sadržaj goriva u mešavini mora biti manji, što uzrokuje i pad snage.
Dizel motori imaju turbo punjače, koji na većim visinama, pumpaju više vazduha u komoru za sagorevanje i time održavaju snagu.

Kralj druma.
05Najbrži automobil sa dizel motorom koji je moguće regularno koristiti u saobraćaju je tjunirani AC Schnitzer ACS  3.5d Coupe. On drži rekord od 2009 godine kada je zabeležena brzina od 288,7 km/h na Nardo Ringu u Italiji.

Need for Speed
06JCB DIESELMAX je najbrže vozilo na dizel svih vremena. Pogonjen sa dva četvorocilindirčna turbo-dizel motora 2006. godine dostigao je neverovatnu brzinu od 563,416 km/h

Trostruka snaga.
07Nakon turbo i bi-turbo tehnologije, BMW inženjeri su razvili prvi triple-turbo dizel motor. Redni, šestocilindrični BMW TwinPower dizel motor koji pogoni M550d. Uprkos svom imenu, ima TRI turbo punjača, snagu od 381 KS i obrtni moment od 740Nm.

Četiri cilindra.
08Najsnažniji BMW četvorocilindrični dizel motor je u BMW 125d. Redni TwinPower Turbo isporučuje  218KS i obezbeđuje obrtni moment od 450Nm. Taj dvolitarski motor je najsnažniji četvorocilindrični dizel motor na tržištu.