Danas, više nego ikad ranije, bezbednost prodaje vozila. Za kupce automobila je to ključni element odluke za kupovinu. Osnovno je da korisnici motornih vozila mogu da dobiju realne i tačne uporedne informacije koji se odnose na karakteristike bezbednosti svakog automobila.
Po zakonu, svi novi modeli, moraju položiti izvesne testove bezbednosti pre nego što se prodaju. Zakon obezbeđuje minimum standarda o bezbednosti novih automobila, a cilj Euro NCAP je da ohrabri proizvođače da povećaju te minimalne zahteve.
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je evropska agencija za istraživanje bezbednosti novih automobila osnovana 1997. godine sa sedištem u Briselu. Star sistem bodovanja je veoma popularan i veoma cenjen od strane korisnika. Sama bezbednost postala značajno važan faktor u izboru automobila, tako da su vozila iz godine u godinu sve bezbednija.
Ovaj uspeh pripada delom Euro NCAP testovima, koji su možda najkompleksniji ove vrste i koji vrši simulaciju širokog opsega sudara, a delom pojednostavljenom sistemu bodovanja koji omogućava dostupnost informacija svima.