SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O ELEKTRIFIKOVANOM VOZILIMA

Pitanja i odgovori

• Koje su prednosti vožnje električnih vozila?

Prednosti se, pre svega, ogledaju u zaštiti životne sredine, jer motori sa pogonom na struju ne emituju štetne gasove. Trenutno su električna vozila (EV) skuplja od klasičnih. Međutim, iako je početno ulaganje možda veće, vremenom dolazi do različitih ušteda, poput nižih troškova svakodnevne upotrebe i održavanja. Pored toga, postoje subvencije na kupovinu i registraciju elektrifikovanih vozila. Električni automobili su postali praktičan izbor kada je u pitanju kućni budžet, ali to ne znači i da nisu i zabavni za vožnju. Kad ste na semaforu, imaćete toliko obrtnog momenta da ćete sve ostaviti za sobom kada se upali zeleno, uz dodatan faktor iznenađenja jer je motor tako tih.

• Koja elektrifikovana vozila Delta Motors ima u ponudi?

Osnovna podela vozila koja sadrže elektro pogon koja Delta Motors ima u ponudi bi bila na dve klase:
1. Električna vozila
2. Plug-in hibridi

• U čemu je razlika?

Električna vozila pogoni isključivo baterija visokog napona i u ponudi kompanije Delta Motors su dva takva modela – BMW i3 i MINI e. Uskoro očekujemo BMW iX3(nezvanično objavljeni podaci najavljuju značajno veći domet vozila sa jednim punjenjem), kao i BMW i4 koji je još uvek konceptno vozilo.

• Kako funkcioniše električno vozilo?

Za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, EV koristi električnu energiju iz baterije, a ne sagorevanje goriva za pokretanje motora. Kapacitet baterije određuje „range“ (domet) električnog vozila, odnosno koliko daleko može preći jednim punjenjem baterije. Vozilo koje je potpuno električno (BEV – battery electric vehicle) radi isključivo na struju, nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem, te ne proizvodi emisiju štetnih gasova.

• Koliko vozilo može preći jednim punjenjem?

Kao i kod konvencionalnih automobila, jednim punjenjem može se preći određena kilometraža i to pre svega zavisi od načina vožnje, a zatim i od mnogih drugih faktora.

Električni automobili su pretežno namenjeni za gradsku vožnju i ako ih tako razumemo,vozila iz naše ponude zadovoljavaju potrebe prosečnog vozača na našim prostorima.

Nekad i više od toga, čak i višednevne potrebe. Recimo BMW i3 po WLTP standardu ima deklarisan domet sa jednim punjenjem od 300km. Ovo je izvodljivo u idealnim uslovima, dok će realna svakodnevna vožnja okvirno omogućiti da pređete 270km sa potpuno napunjenom baterijom uz spoljnu temperaturu koja ne zahteva intenzivno grejanje kabine i uz pretpostavku da niste previše “agresivni” u vožnji. Grejanje kabine (uz dodatni opcional – toplotna pumpa) će od dometa oduzeti okvirno 40km. Ukoliko vozilo ne poseduje ovu opciju, očekujte smanjen domet za okvirno 80km. Takođe, spoljna temperatura utiče na bateriju te bi bilo idealno da se pri “pakovanju” automobila doda opcija greajanja sedišta koja sa sobom nosi i grejanje baterije čime se „poguban efekat“ niske spoljne temperature na bateriju skoro anulira.

• Da li domet treba da bude nešto zbog čega ću se brinuti?

Zabrinutost dovoljnog dometa je briga koja je uglavnom neosnovana. Potpuno električna vozila idealna su za ljude koji mogu napuniti bateriju kod kuće ili na poslu. Danas se otvara sve više javnih punjača, posebno u gradskim područjima i duž autoputa. To znači da će ubuduće biti sve lakše i lakše putovati na duže relacije. Posebno se ističe činjenica da vozači EV vremenom steknu veštinu i svoju vožnju prilagode tako da troše minimalno baterije.

• Koliki je domet BMW i3 vozila koje imate u ponudi?

Domet električnog BMW i3 modela deklarisan je na 300km po WLTP ciklusu.

• Koliki je domet električnog MINI vozila koje imate u ponudi?

Domet električnog MINI modela deklarisan je na 240km. Ono što predstavlja plus jeste da MINI poseduje toplotnu pumpu kao svoju standardnu opremu.

• Koje su opcije punjenja električnih vozila?

Mogu se puniti putem

1. Klasične kućne utičnice (kabl za punjenje dolazi uz vozilo) – vreme punjenja okvirno 9,5 do 10,5 sati.

2. AC punjači* (trofazni punjači) – vreme punjenja okvirno 3,5 sata.

*Potrebna je doplata prilikom poručivanja vozila kako bi postojala mogućnost da se vozilo konektuje na ovakav punjač. Ovakvih punjača trenutno u Beogradu ima oko 50, ali ovu vrstu punjača možete ugraditi u svojoj garaži, ukoliko za to postoje uslovi (trofazna struja i minimum 16 Ampera po fazi). Cena ovog punjača je oko 1.100€ plus dodatne instalacije čija cena zavisi od pozicije ugradnje.

3. DC punjači– vreme punjenja oko 35min – ovo su samo javni punjači. Trenutno je u izgradnji 15 ovakvih punjača na autoputevima u Srbiji. Trenutno ih u većim gradovima ima između 10 i 15.

• Da li se punjenje na javnim punjačima naplaćuje?

Punjenje je, za sada, na javnim punjačima svuda besplatno.

• Postoji li mapa punjača?

Detaljnu mapu punjača možete pogledati na: https://www.plugshare.com/

• Koliki su troškovi kućnog punjenja vozila?

Računica oko troškova punjenja na kućnoj utičnici varira od trenutka punjenja (noć/dan), stabilnosti napona u mreži, kvaliteta utičnice i slično. Okvirna računica glasi: za 42kW, koliko iznosi kapacitet pune baterije, puta cena kW daje cenu koštanja za 300km vožnje.

• Nemam garažu, da li smem puniti automobil na produžni kabl?

Nije dozvoljeno koristiti produžne kablove prilikom punjenja.

• Koja je cena registracije ovakvih vozila?

Registracija vozila iznosi oko 23.000 rsd.

• Koliko košta održavanje električnih vozila?

Ovaj podatak je jako bitan prilikom donšenja odluke o kupovini električnog automobila. Servis se radi jednom u dve godine bez obzira na pređene kilometre i okvirno košta 22.000 rsd.

• Da li baterija ima rok trajanja ili neku vrstu garancije?

Garancija na bateriju je 8 godina ili pređenih 100.000 km i nakon ovoga BMW garantuje 70% kapaciteta baterije.

• Koja se još vozila imate u svojoj ponudi, a svrstavaju se u elektrifikovana?

Druga grupa elektrifikovanih vozila koja prodajemo su hibridna vozila. BMW u svojoj ponudi ima takozvane plug-in hibride.

Plug-in hibridno vozilo (PHEV) ima i motor sa sagorevanjem i električni motor. Svaki od njih može samostalno da napaja vozilo. Plug-in hibridi koriste regenerativno kočenje kao dodatni izvor energije, ali se takođe mogu priključiti na punjač kako bi napunili bateriju. Kada se električna energija istroši, tada pogon preuzima motor sa sagorevanjem, tako da ne morate brinuti o pronalaženju punjača odnosno stanice za punjenje.

• Za koga su idealna PHEV vozila?

PHEV-ovi su idealni za vozače koji žele da koriste svoje automobile na različite načine. Elektromotor možete koristiti za svakodnevne vožnje, ali takođe iskoristiti veliki raspon i fleksibilnost benzinskog motora kada idete na duže putovanje.

Na primer, kod modela BMW X5 45e deklarisani domet samo na stuju po WLTP sistemu merenja iznosi 80km. Nakon što, tokom vožnje, potrošite sav kapacitet baterije vozilo će nastaviti da se ponaša kao običan hibrid, odnosno koristiće naizmenično struju i benzin, u zavisnosti od situacije u vožnji. Odmah se postavja pitanje odakle struja ako je baterija potrošena? Svi BMW i MINI hibridi imaju sistem regenerativnog kočenja, što znači da vozilo prilikom kočenja motorom ili usporavanja pretvara kinetičku energiju u električnu, skladišti je u bateriji i koristi kako bi smanjilo potrošnju u pomenutim uslovima balansiranja između vožnje na električni ili klasičan pogon na gorivo.

• Koje modele hibrida imate trenutno u ponudi?

U ponudi hibrida imamo: BMW Serije 2 Active Tourer, BMW Serije 3, BMW Serije 5, BMW Serije 7, BMW X1, BMW X3, BMW X5 I MINI Countryman.

*Sva vozila u ponudi osim BMW X5 imaju deklarisan domet od 42km koristeći samo elektromotor.

• Kako funkcioniše punjenje plug-in hibrida?

Punjenje se može vršiti ili na kućnoj utičnici ili na AC punjačima, s tim sto hibrid može maksimalno ubrzati punjenje na AC punjaču, te se baterija 50% brže napuni u odnosu na kućnu utičnicu.

Na primer, BMW X5 će provesti na kućnoj utičnici oko 9 sati da bi u potpunosti napunio bateriju, dok će mu za to na AC punjaču biti potrebno oko 6 sati.

Ostali BMW ili MINI modeli zahtevaju kraće vreme punjenja u skladu sa svojim manjim kapacitetom baterije.

• Kolika je garancija na bateriju kod hibrida?

Garancija na bateriju je 6 godina ili pređenih 100.000km.

• Koliko iznose subvencije države na kupovinu elektrifikovanih vozila? Koji su dodatni benefiti?

Subvencije države na kupovinu električnih iznose 5.000€, a na kupovinu plug-in hibridnih vozila, koja imaju emisiju manju od 50g/km, iznosi 3.500€.

Dodatno, za hibridna vozila postoji i subvencija prilikom registracije koja se odnosi na zapreminu motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Konkretno za BMW X5 45e biste registraciju platili 37.000 rsdu odnosu na 155.000 rsd koliko bi registracija iznosila da ove subvencije nema.

Zaključak:

Svaki vozač je drugačiji i ima svoje lične potrebe. Srećom, postoji mnogo različitih vrsta motora koji zadovoljavaju svaku od ovih potreba. A svaka vrsta vozila nudi vozačima određene prednosti. Čak i konvencionalni automobili na benzin ili dizel imaju svoje mesto u budućnosti mobilnosti za određene korisničke grupe i za posebna područja primene.

Budućnost će verovatno činiti kombinacija nekoliko tehnologija. BMW se za to pripremio svojom inovativnom platformom za vozila koja može da posluži za sve tri vrste pogonskih sistema – motor sa unutrašnjim sagorevanjem, onaj sa plug-in hibridom ili potpuno električnim motorom. Proizvodni model potpuno električnog vozila, BMV Vision iNext (lansiran 2021.) biće prvo vozilo sa ovom univerzalnom pogonskom platformom.

DODATNO:

• Šta su mild hibridi?

Mild hibrid – hibrid kod kog elektromotor dopunjuje motor sa sagorevanjem.

• Kako funkcioniše mild hibrid?

Elektromotor mild hibrida pomaže motoru sa sagorevanjem. Aktivira se u trenucima kada se potroši mnogo goriva, posebno tokom startovanja motora. To omogućava mild hibridima da smanje potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova. Baterije se automatski dopunjavaju regenerativnim kočenjem.

Mild hibridna vozila – poznata i kao 48-voltni hibridi ili MHEV-ovi (mild hibridna električna vozila) – imaju elektromotor koji pomaže motoru sagorevanja. Elektromotor se aktivira kada se sagoreva puno goriva, posebno tokom startovanja motora. Takođe može da poveća snagu motora tokom ubrzanja.

Baterija se puni isključivo regenerativnim kočenjem, energija stvorena trenjem kočenja, pretvara se u električnu energiju i skladišti je u bateriju. Mild hibridi ne koriste punjače.

Glavna prednost mild hibrida je njegova potrošnja goriva, koja je niža od potrošnje benzinskog automobila. Budući da se troši manje goriva, vozilo može stići dalje sa punim rezervoarom benzina ili dizela. Budući da glavni pogonski sistem pokreće motor sa sagorevanjem, mild hibridi imaju koristi od velikog broja benzinskih pumpi. Tako su mild hibridi idealni za vozače kojima je potreban maksimalan domet u kombinaciji sa malom potrošnjom goriva i koji ne žele da brinu o punjenju baterije.

Budući da troše manje goriva, mild hibridi imaju nižu emisiju, ali električni motor nije u stanju da sam napaja automobil. Zbog toga mild hibridi ne dobijaju nikakav podsticaj koji se nudi za EV-ove.

• Kako funkcioniše vozilo sa gorivnim ćelijama?

Automobili pogonjeni vodonikom takođe se smatraju električnim vozilima, jer se kiseonik i vodonik pretvaraju u električnu energiju koja potom napaja bateriju elektromotora. Oni takođe mogu da ponovo prikupe energiju tokom kočenja i da je skladište u bateriji.

Električna vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV) stvaraju sopstvenu struju. Vodonik u gorivnoj ćeliji reaguje sa kiseonikom u vazduhu, stvarajući tako električnu energiju, koja se koristi za pokretanje elektromotora, slično BEV-u. Kao rezultat toga, oni ispuštaju samo vodenu paru i topli vazduh. Međutim, tu postoji ekološki nedostatak, jer je za proizvodnju vodonika potrebna velika količina električne energije. Povrh toga, vodonik se mora transportovati iz proizvodnog pogona na benzinske pumpe.

FCEV vozila imaju raspon sličan onom koji imaju EV-ovi sa pogonom na baterije. Jedna značajna prednost FCEV-ova je kratko vreme koje je potrebno za punjenje rezervoara – nekoliko minuta – baš kao što je to slučaj sa benzinom ili dizelom. Jedan od problema je, međutim, to što je vodonik dostupan na malom broju benzinskih pumpi koje su dosta međusobno udaljene. Malo napretka ima u povećavanju njihovog broja. Ako se to promeni u budućnosti, postojala bi mala razlika između upravljanja FCEV-om i automobilom na klasično gorivo.

Takođe, još uvek je veoma skupa proizvodnja sistema za gorivne ćelije. Jedan od glavnih razloga za to je platina potrebna za katalizator.